Genel Konular

Nikah Şahidi Kimler Olur, Kimler Olamaz? İşte Tüm Detaylar

Nikah Şahidi Kimler Olur, Kimler Olamaz? İşte Tüm Detaylar

Yaz kız pek çok düğün gerçekleşir. Düğün sürecinde birbirinden farklı konular gündeme gelse de merak edilen konulardan birisi de nikah şahidinin kim olacağıdır. Nikah zamanı yaklaşırken çitleri heyecanlandıran bu durum nikah şahidi kimler olabilir? Sorusunun araştırılmasına neden olur. Bizler bu yazımızda kimlerin nikah şahidi olabileceğini, kimlerin nikah şahidi olamayacağını paylaşacağız. Sizler de nikah şahidinizin kim olacağına karar veremiyorsanız yazımızın detaylarından tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Gelelim kimlerin nikah şahidi olabileceğine kimlerin ise olamayacağı sorusunu yanıtlamaya. Nikah şahidi olmak isteyen kişilerin,

  • 18 yaşından büyük olması,
  • Nikaha şahitlik edebilecek kadar akli dengesinin yerinde olması,
  • Nikah şahitliğini yapacağı kişiyi tanıyor olması,

Gerekmektedir.  Bu üç maddeye uyum sağlayan kişilerin nikah şahidi olmasında herhangi bir sorun görülmemektedir.  Peki, pek çok kişinin araştırdığı gibi kardeşten nikah şahidi olur mu?

Nikah Şahidinin Görevi Nedir?

Nikah şahitleri, nikahın kıyılması için gereklidir. Evlenmek isteyen kişilerin evlilik isteklerinde özgür olduğuna ve nikahın resmi bir şekilde gerçekleştirildiğine şahitlik ederler. Nikah sırasında, nikah memurunun “Belediyemize başvuru gerçekleştiren çiftler birbirlerini eş olarak kabul ettiler sizler de şahitlik ediyor musunuz?” sorusunu yanıtlamakla yükümlüdürler. Bu soruyu yanıtladıktan sonra nikah defterine imza atmaları durumunda görevlerini yerine getirmiş olacaklardır. Nikah şahitlerinin başka herhangi bir sorumlulukları bulunmamaktadır. Resmi bir nikahın kıyılabilmesi adına iki adet nikah şahidinin bulunması gerekmektedir.

Kimler Nikah Şahidi Olabilir

Kimler Nikah Şahidi Olabilir

Kardeşten Nikah Şahidi Olur mu?

Aynı soyadına sahip olmanın sorun yaşatacağını düşünen kişiler kardeşten nikah şahidi olur mu? Sorusunun cevabını araştırmaktadır. Pek çok kişinin bildiğinin aksine kardeşin nikah şahitliğini yapmasına herhangi bir sorun yoktur. Kardeşler ve diğer aynı soyada sahip olan kişiler birbirlerinin nikah şahitliğini gerçekleştirebilirler.

Kimler Nikah Şahidi Olamaz?

Nikah şahidi olmanın üç adet basit kuralı vardır. Ancak nikah şahidi olamamak için de birbirinden farklı kurallar bulunmaktadır.

  • 18 yaşından küçük olan kişiler,
  • Bir nikaha şahitlik edemeyecek kadar akli dengesi yerinde olmayanlar,
  • Nikahı kıyılan kişilerin anne ve babası olmak,
  • Nikahı gerçekleştirilecek olan kişileri tanımayanlar,

Nikah şahitliği gerçekleştiremez. Pek çok belediye anne ve babayı nikah şahidi olarak kabul etmemektedir. Ancak bazı belediyeler bu durumu kabul ederken anne babaya ek olarak iki şahidin daha bulunmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle hangi belediyede nikah kıyılacağına ve belediyenin şartlarına göre kimlerin nikah şahidiniz olamayacağını öğrenebilirsiniz. Peki, resmi nikahta kaç tane şahit bulunmalıdır?

Resmi Nikahta Şahit Sayısı Kaç Olmalıdır?

Belediyelerin aldığı karara göre resmi bir nikahın gerçekleşmesi için en az iki adet şahit olması zorunludur. Ancak gelin ve damadın isteğine bağlı olarak ve bazı özel durumlarda nikah şahidi sayısı dört adet olabilir. Bu sebeple nikaha herhangi bir olası olumsuzluk ile karşılaşmamak için nikah başvurusu gerçekleştirirken başvurunuzu gerçekleştirdiğiniz kurumdan bu konuda bilgi almanız önerilmektedir.

Resmi Nikah İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Resmi nikah başvurusu gerçekleştirmek isteyenler aşağıdaki belgeleri eksiksiz olarak tamamlamalıdır.

  • Evlilik beyannamesi,
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Vesikalık fotoğraf,
  • Sağlık raporu,
  • Fotoğraflı nüfus cüzdanı,

Bu belgeler tamamlandıktan sonra belediyelere resmi nikah başvurusu gerçekleştirilmesi mümkündür. Nikah başvurusu gerçekleştiren kişilerin merak ettiği bir diğer soru ise nikah şahidinin başvuru sırasında bildirilip bildirilmeyeceğidir. Peki, başvuru sırasında nikah şahitlerini bildirmek zorunlu mudur?

Nikah Şahidi Ne Zaman Bildirilir?

Resmi nikah başvurusu gerçekleştirecek olan kişilerin başvuruları sırasında nikah şahitlerini bildirmeleri zorunlu değildir. Nikah şahitleri, olası olumsuzlukların yaşanabilir olması sebebiyle nikah gününde  T.C.  kimliklerini nikah memuruna gösterdikten, T.C. kimlik numaraları ve adreslerini bildirdikten sonra nikah şahitliği gerçekleştirebilirler.

Nikah Şahitleri için Söz Önerileri Nelerdir?

Nikah şahitlerinin nikah sırasında evet demeleri yeterlidir. Ancak kimi zaman şahitler kendileri de bir şeyler söyleyerek  nikaha renk katmak isterler. Bu durumda bu özel günde söyleyebileceğiniz pek çok söz bulunmaktadır. Sizler de en yakın dostlarınızın nikahında bu sözleri söyleyerek nikaha renk katabilirsiniz.

  • Sevgi bir ailenin olmazsa olmazıdır. Ailenizi kurduğunuz bu özel günde sevginizin çiçeklerinin bir ömür boyu solmaması dileğiyle.
  • Yalnız bir ömrü geride bırakıp birken iki olduğunuz bu hayatta bir ömür beraber olmanız dileğiyle.
  • Bugün yeni hayatınızın ilk günü. Bundan sonraki tüm günlerinizin beraber geçmesi dileğiyle. Bir ömür mutlu olun.
  • Bu nikah size yeni hayatınızın ilk müjdesidir. Her zaman birlikte olun, bir güneş gibi parlayın, gittiğiniz her yerde mutluluk sizinle olsun.

Nikah Şahitleri Ne Giymelidir?

Nikah şahitleri de en az evlenecek çift kadar heyecanlı olabilmektedir. Bu durumda pek çok kişi nikah şahitleri ne giymelidir? Ve  nikah şahitleri ne giyer? Sorularının cevabını araştırır. Nikah şahitleri nikahın düzenini bozmayacak şekilde istedikleri kıyafeti giyebilirler. Ancak bu aşamada gelin ve damattan rol çalmamak son derece önemlidir. Kadın nikah şahitlerinin beyaz giymemesi gerektiğini örnek verebiliriz. Sade, şık ve rahat kıyafetler nikah şahitleri için en ideal seçimlerden olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir